Reacties CNV FNV - Kopieën - Kopieën - Stichtingchauffeurstoekomst 2018

Ga naar de inhoud
TOT ZIENS
Actie
14 mei: wat is er bereikt reactie CNV

Reactie CNV bron cnvvakmensen.nl

Euro-commissaris Kallas reageert op actie chauffeurs  

14 mei 2013

Een verdere liberalisering van de Europese transportsector moet heel zorgvuldig gebeuren. Een versoepeling van de huidige cabotageregels - die binnenlands vervoer door buitenlandse transportbedrijven en chauffeurs reguleren - is daarom voorlopig niet te verwachten.

Aldus Eurocommissaris Siim Kallas, die dinsdag 14 mei meteen reageerde op een protestactie van vrachtwagenchauffeurs in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. Kallas en zijn medewerkers werden vandaag bestookt met e-mails en sms'jes. De boodschap: de chauffeurs willen een eerlijke Europese transportsector; dus geen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden, waarbij chauffeurs elkaar verdringen. "Die boodschap is kennelijk aangekomen", zegt Birgitte Staal van CNV Vakmensen, die betrokken was bij de actie. "Hij heeft meteen gereageerd, dat is een goed teken."

Zorgvuldig  

Uit de reactie van Kallas blijkt dat hij wel een voorstander is van een vrije Europese markt. Maar hij erkent dat de huidige cabotageregels er niet voor niets zijn. Kallas: "Ze bestaan vanwege de angst voor mogelijk misbruik en een lagere sociale levensstandaard." Volgens Kallas moet een eventuele verdere liberalisering daarom zeer zorgvuldig gebeuren. "Het is een complex proces en dat heeft tijd nodig." Een versoepeling van de huidige cabotageregels is dan ook voorlopig niet te verwachten. Er zijn eerst nog meerdere studies nodig.

Geslaagd  

"We kunnen dus stellen dat onze actie is geslaagd", zegt Staal. "Ook omdat Kallas erkent dat het belangrijk is dat de huidige regels moeten worden nageleefd."

Lees hier de reactie van Kallas >>

De actie van 14 mei 2013 was een gezamenlijk initiatief van 11 Europese vakbonden, verenigd in de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF)


14 mei: wat is er bereikt reactie FNV

Reactie 15 mei bron fnvbondgenoten.nl

FNV Bondgenoten blij met statement over stopzetten liberalisering transportsector

Gisteren organiseerden FNV Bondgenoten samen met de Europese transportwerkersfederatie (ETF) een succesvolle internationale actiedag. Vanuit heel Europa kreeg eurocommissaris Siim Kallas via sms, telefoon, mail, fax en Twitter van tienduizenden vrachtwagenchauffeurs de boodschap: geen verdere liberalisering transportsector, stop sociale dumping nu!

De eurocommissaris heeft na de oproepen van de duizenden chauffeurs laten weten dat het dossier van verder liberalisering op dit moment te complex is om nu met een wetsvoorstel te komen. De komende tijd worden de handhaving van de bestaande cabotageregels en de sociale rechten van chauffeurs top prioriteit.

Edwin Atema, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dit was exact waar chauffeurs vanuit heel Europa gisteren om gevraagd hebben, Brussel moet geen regels afschaffen, maar zich actief inzetten om de bestaande regels te handhaven. Onze leden worden dan ook beloond voor hun inzet. De komende tijd blijven we ons hard maken in de Europese sociale overleggen voor een eerlijke transportsector voor Gewoon Goed Werk.”

Geen verdere liberalisering

Cristina Tilling, politiek secretaris van de ETF vanuit Brussel: “De actiedag van gisteren is een van de initiatieven waarmee we de Europese Commissie willen overtuigen. Met de nog altijd grote sociale verschillen in Europa is de transportsector dan ook lang niet voorbereid op verdere liberalisering”.  

Aan de succesvolle internationale actiedag deden uiteindelijk duizenden vakbondsleden mee uit Bulgarije, Hongarije, Spanje, Italië, Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Finland, Engeland en Nederland. De huidige cabotageregels schrijven voor dat een, in het buitenland gevestigde, transportbedrijf niet meer dan drie binnenlandse ritten in een week in een ander land mag maken. Eurocommissaris Kallas pleitte eerder voor een versoepeling van deze regels.

FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.

Terug naar de inhoud